Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Pohjois-Karjalan Sähkö
Asiakkaana 21.11.2018

Poikastuotantoalueen rakentaminen alkoi – ensimmäiset lohet Kuurnaan vuoden 2019 lopulla

Äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohikannan elvyttämiseen tähtäävän lisääntymis- ja poikastuotantoalueen rakentamistyöt aloitettiin Kuurnassa elokuussa. Ensimmäiset lohet pääsevät kutualueelle vuoden 2019 lopulla.

Reilun kilometrin pituinen ja 100–300 metrin levyinen Kuurnan tulvauoma on järvilohen alkuperäistä lisääntymis­aluetta ja se mahdollistaa järvilohen luonnollisen elinkierron Pielisjoen ja Saimaan välillä.

Syksyn ja talven aikana Kuurnan Voima rakentaa voimalaitoksen tulvaporttien yhteyteen Suomessa kehitettyä uudentyyppistä teknologiaa hyödyntävän pien­vesivoimalan, joka on rakenneratkaisultaan ainutlaatuinen. Voimalaitos turvaa poikastuotantoalueen tarvitseman jatkuvan 30–40 m3/s suuruisen vesimäärän ja tuottaa samalla uusiutuvaa energiaa.

Tulvauoma ei nykyisellään sovellu järvilohen elinympäristöksi, sillä tulvajuoksutustilanteita lukuun ottamatta siinä ei virtaa vettä lainkaan, eikä tulvauoman pohjan laatu ole sellaisenaan sopiva järvilohen lisääntymisalueeksi. Kalataloudellisten kunnostustöiden avulla järvilohelle saadaan luotua noin 5–7 hehtaaria uutta lisääntymis- ja poikastuotantoaluetta tul­vauomaan. Toteutettava alue on luonteeltaan matala ja leveä koski.

Yhteistyössä on voimaa

Tämä Kuurnan Voiman käynnistämä hanke on oivallinen esimerkki siitä, kuinka kalatalouden, ympäristönsuojelun ja voimatalouden tavoitteet voidaan onnistuneesti sovittaa yhteen. Poikastuotantoaluetta ovat olleet suunnittelemassa Kuurnan Voima, maa- ja metsätalousministeriö, Luonnonvarakeskus, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan ELY-keskukset, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto sekä UPM-Kymmene Oyj.

Valotaideteos nosti salakalastajat valokeilaan

Valotaiteilija Kari Kolan luoma sadun­omainen valotaideteos herätti syyskuussa paikallista ja valtakunnallista kiinnostusta salakalastajia vastaan suunnatulla viestillään. Kola valaisi salakalastajien eniten käyttämät paikat noin kilometrin matkalta Kuurnan voimalaitoksen alajuoksulta. Taideteosta kävi ihailemassa useat tuhannet ihmiset, jotka omalta osaltaan olivat liikkeellä hyvän asian puolesta. Valotaideteoksen toteutukseen osallistui Kuurnan Voiman lisäksi Kontio­lahden kunta.

Poikastuotantoalueen rakentamisaikataulu

  • Pienvoimalaitoksen rakennustöiden aloitus elokuussa 2018
  • Käyttöönotto toukokuussa 2019
  • Poikastuotantoalueen rakentaminen alkaa kesällä 2019
  • Valmistuminen vuoden 2019 lopulla

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@pks.fi

*
*

Lisää luettavaa

Kohti sähköistä tulevaisuutta

PKS täyttää tänä vuonna 75 vuotta

PKS:n asiakaspalvelu siirtyi Iso Myyhyn

Sähköliittymä kesämökille

Sähköt mökille nettipalvelusta

Joensuun Maila pyörii yhteistyön voimalla

Seuraa meitä

Seuraa Pohjois-Karjalan Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Pohjois-Karjalan Sähkö Facebookissa Pohjois-Karjalan Sähkö Youtubessa

www.pks.fi