Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Pohjois-Karjalan Sähkö
Kotona 30.1.2019

Painekattila säästää reilusti aikaa ja energiaa – mutta millaista on kokata painekattilan kanssa?

Näin kokkaat painekattilalla

Painekattila pitää pintansa keittiössä, eikä ihme, sillä se säästää niin aikaa kuin energiaakin. Ensin vain täytyy unohtaa ikivanhat mielikuvat kattoon lentäneestä tillilihasta. 

Markkinoilla on useampien valmistajien painekattiloita, joista valitsimme testattavaksi Opan 5,5 litran Eco-kattilan.  Perusteellisesta käyttöohjeesta selviää kattilan käyttöperiaatteet ja erilaisten ruokien kypsennysohjeet. Käyttöohjeessa esitetyt keittoajat ovat  hämmästyttävän lyhyitä. Painekattilan juju piilee siinä, että esimerkiksi paineventtiilin ollessa asennossa 2, kattilaan muodostuu 1,2 baarin paine ja noin 120 asteen lämpö.

Testataanpa, miten kokkaus sujuu

Täytämme kattilan kuorituilla perunoilla ja vedellä siten, että vähintään 1/3 kattilan tilavuudesta on käytössä. Se on ohjeiden mukaan minimimäärä. Sitten painekansi  huolellisesti paikoilleen, paineensäätöventtiili asentoon 2 ja liesi  päälle täydelle teholle. Hetkeen ei tapahdu mitään, mutta noin 5 minuutin päästä pieni punainen varoventtiili pompsahtaa esille, kuten pitääkin.

Sitten naksuu ja kohisee vaimeasti, kunnes paineensäätöventtiilistä alkaa tulla höyryä ja viheltävää ääntä. Tässä vaiheessa pienennetään lieden virtaa.  Kun 8 minuuttia on kulunut, siirretään kattila pois kuumalta levyltä. Nyt pitäisi päästellä paineita. Käännämme venttiiliä varovasti kaukaa kurkottaen, ja kattila suhisee tulikuumaa höyryä ulos kovalla paineella. Asteittaisen paineen poiston jälkeen punainen varoventtiili vetäytyy kannen uumeniin ja hetken odottelun jälkeen avataan varovasti kansi. A’vot, siellä köllöttää kattilassa kypsät ja mureat potut!

Painekattila on tiedostavan kuluttajan valinta

Painekattilassa parasta on ajan ja energian säästö, joilla voi hyvin perustella kattilan hintavuutta. Kiireisessä perheen arjessa noin 70 prosentin ajansäästö iltaruoan teossa tuo ruokalistaan myös sellaiset herkut, jotka tähän asti ovat rajoittuneet vain viikonloppuihin pitkän keittoaikansa takia.  Energiansäästö on vähintään yhtä tärkeä käyttöperuste, sillä normaalisti pitkän kypsymisajan vaativat ruoat kypsyvät 60 prosenttia vähemmällä energialla ja nopeammin valmistuvat vähintään 30 prosenttia vähemmällä energialla. Hyviä raaka-aineita ja terveellisyyttä arvostavaa puhuttelee myös se, että hapettomassa tilassa kypsennetyn ruoan maku, väri ja ravintoaineet säilyvät perinteistä kypsennystä parempina.

Painekattilan käyttöohjeeseen kannattaa tutustua huolellisesti ja olla varovainen tulikuuman höyryn kanssa. Varsinkin täydestä kattilasta paineita ei pidä laskea liian hätäisesti.

Esimerkkejä paineellisista kypsennysajoista

Herne- tai hirvikeitto, 25 min
Lihakeitto possusta, 10-20 min
Vihanneskeitto, 6-8 min
Vihannekset, 6-8 min
Perunat, 6-8 min
Karjalan paisti, 6-8 min
Paahtopaisti, 40-50 min
Haudutettu kala ja perunat, 6-8 min

Lisää luettavaa

Laittaisinko katolle aurinkopaneelit – mitä olisi hyvä tietää ennen hankintaa?

Virtuaaliluonto helpottaa stressiä ja lisää hyvinvointia kotonakin – katso vinkit

Vehreyttä ja viihtyisyyttä viherkasveista – piristä kotia vihersisustajan vinkeillä

Tekoälyä sähkölaitteissa – mihin kaikkeen älykkäät laitteet jo pystyvät?

Vietä tunnelmallinen teehetki ja nauti aromeista – hauduta tee oikein

Seuraa meitä

Seuraa Pohjois-Karjalan Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Pohjois-Karjalan Sähkö Facebookissa Pohjois-Karjalan Sähkö Youtubessa

www.pks.fi