Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Pohjois-Karjalan Sähkö
Lukijat kysyvät 21.11.2019

Olen lukenut, että hybridi- tai sähköauton lataaminen omasta tavallisesta pistorasiasta on turvallisuusriski ja pitäisi hankkia kotiin oikea latauslaite. Miksi tuo tavallisesta pistorasiasta lataaminen on riskialtista?

Sähköauton ilmestyminen taloon on useimmiten sellainen asia, jota talon sähköasennuksia aikoinaan suunniteltaessa ei ole otettu huomioon. Riskit liittyvät tässä kohtaa siihen, että talon tavallisia, 16 ampeerin ulkopistorasioita ei ole suunniteltu käytettäviksi täydellä virralla pitkäaikaisesti ja toistuvasti. Vuonna 2016 voimaan tulleen laitestandardin mukaan latausvirta saakin pitkäkestoisessa lataamisessa olla enintään 8 ampeeria. Riski pistorasian vaaralliseen kuumenemiseen kasvaa, jos latauspistorasia on vanha tai kulunut. Kun uusi sähköauto tulee taloon, kannattaa laitattaa samalla koko latausjärjestelmä kaapelireitteineen turvalliseen kuntoon sähköalan ammattilaisella. Suositeltavin ratkaisu on asennuttaa taloon kiinteä latauslaite. Edullisimmat kiinteät latauslaitteet maksavat tällä hetkellä noin 500 euroa ja asennus kohteesta riippuen noin 100–200 euroa.

Lisää luettavaa

Miten aurinkopaneeleita pitää huoltaa talvella? Pitääkö lumet käydä puhdistamassa pois?

Millaiseen käyttöön riittää 260 Ah -akuston virta, jos siihen ladataan esimerkiksi tuotettua aurinkosähköä? Kuinka paljon akussa on virtaa kWh:ina?

Jos aurinkopaneelit asennetaan etelään päin olevaan seinään, kuinka paljon niiden tuotanto eroaa katolle asennetuista paneeleista?

Voiko minkä tahansa sähkölaitteen käynnistää adapterin avulla ulkomailla, vaikka paikallisessa sähköverkossa on erilainen jännite? Voiko jokin sähkölaite rikkoutua?

Miksi metsässä olevien sähkölinjojen vierimetsää ei ole jo aiemmin raivattu niin puhtaaksi ja niin leveältä alueelta, että puita ei pääse kaatumaan sähkölinjoille?

Seuraa meitä

Seuraa Pohjois-Karjalan Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Pohjois-Karjalan Sähkö Facebookissa Pohjois-Karjalan Sähkö Youtubessa

www.pks.fi