Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Pohjois-Karjalan Sähkö

Moderni tekniikka nostaa talon arvoa – kodinohjausjärjestelmissä on vaihtoehtoja

Markkinoilla on monenlaisia tuotteita, joita valmistajat nimittävät kodinohjausjärjestelmiksi.

Vaatimattomimmillaan yksi tuote ohjaa vain yhtä toimintoa, kuten lämmitystä. Eri valmistajien tuotteet eivät tyypillisesti keskustele keskenään, vaan jokaista tarvetta varten on oltava oma ohjaus- ja säätölaitteensa. Ratkaisut ovat toimivia, mutta kovin käyttäjäystävällistä kokonaisuutta niistä on vaikea rakentaa.

Toisessa ääripäässä ovat kodinohjausjärjestelmät, jotka yhdistävät lähes kaikki kodin toiminnot samaan säätö- ja ohjausyksikköön. Tällaisissa tuotteissa lämmitystä, ilmanvaihtoa, valaistusta ja niin edelleen säädetään ja hallitaan yhdellä ja samalla käyttöliittymällä. Ohjaimeksi riittää esimerkiksi älypuhelin tai tabletti. Käyttäjäystävällisyys on tuntuvasti parempi.

Kodinohjausjärjestelmiä on omakotirakentajille tarjottu käytännössä tämän vuosituhannen ajan. Rakentajien ja talotehtaiden kiinnostus asiaan on kuitenkin todella herännyt vasta viime aikoina, sanoo ABB:n toimialajohtaja Harri Liukku ja pohtii, että taustalla vaikuttaa sukupolvenvaihdos.

– Nyt meillä alkaa olla noin kolmekymppisiä ihmisiä, jotka ovat koko ikänsä eläneet digimaailmassa. Heille on itsestään selvää käyttää puhelinta monipuolisesti: sillä ohjataan ja säädetään asioita, haetaan tietoa ja viihdettä. Tapa toimia on muuttunut.

Kodinohjausjärjestelmien yleistymistä selittävät niin ikään tekniikan kehittyminen ja komponenttien hinnan halpeneminen. Liukku haarukoi, että ABB:n tuotteilla toteutetun järjestelmän hinta jää peruspaketissa 3 000–5 000 euroon, kaikilla ominaisuuksilla varustetun järjestelmänkin hinta alle kymppitonniin.

Liukku huomauttaa myös, että moni rakentaja jo ymmärtää kodinohjausjärjestelmän nostavan talon arvoa.

– Ainakin perusinfra kannattaa luoda uuteen taloon, jotta myöhemmin voit – tai talon seuraava omistaja voi – lisätä järjestelmään uusia toimintoja. Myyntitilanteessa talo, jossa on kodin­ohjausjärjestelmä, on varmasti halutumpi kuin talo, jossa sitä ei ole.

Lue lisää:
new.abb.com
www.alykotikauppa.fi
www.digisahko.fi/koti

Tutustu myös pienempiin ohjausjärjestelmiin:
www.cozify.fi

Lisää luettavaa

Aurinkoa kaikille!

Sähkölämmittäjä tekee säästöt talvella – kahdeksan helppoa säästövinkkiä sähkölämmittäjälle

Millainen on sähköomavarainen omakotitalo? – Heinosen talo on irti sähköverkosta

Lataatko oikein? Lue vinkit, joiden avulla saat akun kestämään pitempään

Vihreä sähkö on fiksu ympäristöteko – näin paljon se vähentää hiilijalanjälkeä

Seuraa meitä

Seuraa Pohjois-Karjalan Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Pohjois-Karjalan Sähkö Facebookissa Pohjois-Karjalan Sähkö Youtubessa

www.pks.fi