Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Pohjois-Karjalan Sähkö
Lukijat kysyvät 21.11.2019

Miksi metsässä olevien sähkölinjojen vierimetsää ei ole jo aiemmin raivattu niin puhtaaksi ja niin leveältä alueelta, että puita ei pääse kaatumaan sähkölinjoille?

Sähkölinjat kulkevat aina maanomistajan mailla, ja maankäyttösopimuksessa on yleisesti sovittu johtokadun leveydeksi viisi metriä sähkölinjasta molempiin suuntiin. Johtokatujen säännöllisen raivauksen yhteydessä verkkoyhtiöllä on lupa poistaa puita myös johtokadun ulkopuolelta mutta vain, jos ne aiheuttavat vaaraa sähkönjakelulle. Säännöllisellä raivauksella ei kuitenkaan silti voi täysin estää pidempien puiden kaatumista sähkölinjoille johtokadun ulkopuolelta esimerkiksi runsaslumisina talvina.

Olemmekin yhteistyössä Pohjois-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen kanssa kehittäneet tehostetun vierimetsänhoitomallin. Siinä vapaaehtoisella sopimuksella maanomistajien kanssa voidaan leventää johtokatuja niin, että pidemmätkään puut eivät yllä kaatumaan sähkölinjalle. Tämä onkin osoittautunut nopeaksi, edulliseksi ja tehokkaaksi keinoksi parantaa sähköntoimitusvarmuutta.

Lisää luettavaa

Miten aurinkopaneeleita pitää huoltaa talvella? Pitääkö lumet käydä puhdistamassa pois?

Millaiseen käyttöön riittää 260 Ah -akuston virta, jos siihen ladataan esimerkiksi tuotettua aurinkosähköä? Kuinka paljon akussa on virtaa kWh:ina?

Jos aurinkopaneelit asennetaan etelään päin olevaan seinään, kuinka paljon niiden tuotanto eroaa katolle asennetuista paneeleista?

Voiko minkä tahansa sähkölaitteen käynnistää adapterin avulla ulkomailla, vaikka paikallisessa sähköverkossa on erilainen jännite? Voiko jokin sähkölaite rikkoutua?

Olen lukenut, että hybridi- tai sähköauton lataaminen omasta tavallisesta pistorasiasta on turvallisuusriski ja pitäisi hankkia kotiin oikea latauslaite. Miksi tuo tavallisesta pistorasiasta lataaminen on riskialtista?

Seuraa meitä

Seuraa Pohjois-Karjalan Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Pohjois-Karjalan Sähkö Facebookissa Pohjois-Karjalan Sähkö Youtubessa

www.pks.fi